Južni vetar

Ovaj scenario je rezultat moje potrebe da na poučan način prenesem mlađim generacijama sve ono što sam kao klinac doživeo i preživeo odrastajući 90-ih godina
na ulicama beogradskog naselja Mirijevo, okružen ekstremnim nasiljem i siromaštvom, u svetu bez heroja.
Scenario je posvećen mojim preminulim drugovima i drugaricama, a moj junak govori u njihovo ime.

Miloš Avramović

Producentske kuće Režim, Art Vista i Archangel Studios  iz Beograda, završile su snimanje dugometražnog igranog filma pod radnim naslovom „Južni vetar“, po scenariju Miloša Avramovića i Petra Mihajlovića, a čiju će režiju potpisuje Miloš Avramović.

O produkciji

Režim d.o.o je producentska kuća osnovana sa ciljem da se bavi proizvodnjom igranih filmova, TV programa, i reklamnih spotova.

Do sada je svoj profil gradila pružajući usluge u oblasti Filmske i TV režije, i izvršne produkcije.

Miloš Avramović, osnivač i direktor producentske kuće, do sada je sa različitih odgovornih pozicija uspešno realizovao preko 150 sati igranog filmskog i TV programa, kao i mnoštvo reklama, namenskih filmova i muzičkih spotova.

„Južni vetar“ – Filmska priča

Iako u svakom smislu izuzetno povoljan i potencijalno veoma isplativ, geostrateški položaj Srbije tokom istorije prouzrokovao je mnogo više negativnog za ljude koji su živeli na ovom prostoru. Tokom poslednjih par decenija, ovakav položaj uslovio je da se Srbija, „raskrsnica puteva“, i definitivno nađe na takozvanom „putu droge“, koji Bliski Istok spaja sa Evropom. Postoji bezbroj verzija na koji droga, najteža bolest savremenog društva, može da utiče na živote ljudi, kako onih direktno vezanih za nju, kriminalaca i zavisnika, tako i onih koji igrom slučaja bivaju upleteni u ovu „igru“. Film „Južni vetar“ želi da ispriča jednu od ovih verzija.

U životu Petra Maraša, mladog pripadnika beogradske automobilske mafije, stvari počinju da dobijaju smisao. Napušta roditeljski dom i sa dugogodišnjom devojkom Sofijom se useljava u svoj novi stan. Klan čiji je pripadnik, a kojim upravlja iskusni „Car“, dobro „radi“. Posao je uigran, novca ima dovoljno za sve, a policija im ne pravi probleme.

Sve će se to promeniti kada Maraš slučajno ukrade pogrešna kola.

O filmu ’’Južni vetar’’

„Južni vetar“ je uzbudljiva, realistična, priča o beogradskom podzemlju.

Inspirisana je autentičnim iskustvima ljudi koji su bili uključeni u kriminalne aktivnosti i oslikava suštinsku borbu između dobra i zla. To je poučna priča upućena mladima u Srbiji, ispričana kroz isprepletane sudbine njihovih vršnjaka, i svih onih koji su u želji za boljim životm napravili pogrešan izbor.

Ovaj specifičan filmski projekat okupio je tim mladih autora, a u pitanju su, iako po godinama mladi, već dokazani autori, svako u svojoj oblasti kinematografije, koji su ovom projektu pristupili sa velikim entuzijazmom i energijom.

U tome će nam pomoći i sjajna glumačka postava koju predvodi Miloš Biković, u glavnoj ulozi, a do kraja leta bi trebao da se kompletira i ostatak ekipe: Miodrag Radonjić, Dragan Bjelogrlić, Nebojša Glogovac, Srđan “Žika” Todorović, Jovana Stojiljković, Miloš Timotijević, Bogdan Diklić, Aleksandar Berček, Jasna Đuričić …

Šta nam uliva takvo samopuzdanje?

Tema organizovanog kriminala je poznata kao osnov mnogih relevantni filmova u poslednjih par sezona kao što su recimo Peroneova “Gomora” ili Odijarov “Prorok”. Oba ova filma su imala značajno prisustvo na festivalima i imala su odličnu eksploataciju u bioskopima širom sveta. Pošto „Južni vetar“ planira da se osloni na sličan stil u formulisanju specifičnog sadržaja i da to primeni na balkansko podzemlje, sa punim pravom očekujemo i da će imati zapažen plasman.

Osim velikog bioskopskog potencijala koji film poseduje, nadamo se da će biti premijerno prikazan na nekom od najvećih svetskih festivala poput Kana, Berlina ili Venecije što bi doprinelo svetskom uspehu i svetskoj distribuciji filma.

Zašto baš “Južni vetar”?

Na samom početku procesa sklapanja priče, i pisanja scenarija, bilo nam je izuzetno zanimljivo da tranzitne zemlje na “heroinskoj ruti” povezuje i sličan narodni melos, i to je trebalo iskoristiti. Ovaj novi “put svile” zaslužuje specifičan soundtrack.

Južni vetar bi, ne samo zbog igre reči u naslovu, već i zbog samog miljea kojim se bavi, i čija je energija izražena u određenoj vrsti domaće muzike, trebao da zvuči kao srpski folk JACKIE BROWN. To ne bi bilo klasično uzimanje matrica ili pesama u produkciji JUŽNOG VETRA 80-ih, već njihovo novo i „osveženo čitanje“.

Reč autora

Zaista je neverovatno, skoro sramotno, da je u zadnjih 20 godina bilo samo
nekoliko pokušaja da se napravi film koji bi se bavio temom organizovanog kriminala, ili kriminalom kao svakodnevnicom našeg društva. To kao da je bila nedovoljno interesantna ili nedovoljno “intelektualna“ tema za naše reditelje i scenariste, što je neverovatno, ako uzmemo uzmemo u obzir pakao koji nas okružuje. Neverovatno i zato što jedan od temelja kinematografije leži upravo u žanru kriminalističkog filma.

Kriminalci su do sada na srpskom filmu uglavnom prikazani kao karikature ili groteskne prikaze, kao nešto što ne zaslužuje ozbiljan tretman. Možda je u tim teškim vremenima to bio jedan od načina da autori i publika smehom prevaziđu svoje strahove. Mislim da je zbog tog malograđanskog odnosa umetnika prema temi koja nas razara propatila, kako kinematografija, tako i društvo.

Tema organizovanog kriminala je poznata kao osnov mnogih relevantnih evropskih filmova u poslednjih par sezona kao što su recimo Peroneova Gomora, Odijarov Prorok, Espinozin Snabba Cash. Svi ovi filmovi su imali značajno prisustvo na festivalima i imali su odličnu eksploataciju u bioskopima širom sveta. Pošto Južni vetar planira da se osloni na sličan stil u formulisaju svog sadržaja i da to primeni na balkansko podzemlje, sa punim pravom očekujemo i da će imati zapažen plasman.
Ovaj žanr je, na žalost, i dalje zapostavljen a tema organizovanog kriminala nedovoljno (ili loše) obrađena. Smatram da bi ovaj film mogao da popuni tu prazninu.