Trag divljači

Dugometražni igrani film “Trag divljači” nagrađen je sredstvima za produkciju Filmskog centra Srbije, i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Scenario je inspirisan prozom Živojina Pavlovića, koju je adaptirao njegov sin, Nenad Pavlović, autor scenarija i reditelj. Početak snimanja je planiran za jesen 2018. godine.


Logline: Perspektivni novinar iz uglednog beogradskog nedeljnika otkiva mrežu skrivenih porodičnih tajni i komunističkih zločina izveštavajući o svirepom ubistvu u Istočnoj Srbiji, krajem 70-ih godina.

Sinopsis

1979. godina. JUGOSLAV je tridesetpetogodišnji novinar vodećeg jugoslovenskog nedeljnika. U zemlji čije medije kontroliše država ima malo prostora za pravo novinarstvo ali on se i dalje trudi da istražuje izazovne priče.

BLAGOJE je penzionisani starešina iz Službe državne bezbednosti, slomljen zdravstvenim problemima i mučen snovima o LAPOTU – lokalnom ritualu u kome sinovi ubijaju svoje zanemoćale očeve. Putevi Jugoslava i Blagoja se ukrštaju kada iznenadno samoubistvo i svirepo ubistvo potresu mali grad u istočnoj Srbiji, inače Blagojev zavičaj. Jugoslav dolazi da izvesti o samoubistvu a Blagoje sa svojom pratnjom pristiže da nađe ubicu i zataška slučaj.

U živopisnom ambijentu srpske varošice, Jugoslav upoznaje Blagojevu decu, disidenta-pustinjaka ALJOŠU i SONJU, zarobljenu u braku bez ljubavi sa Blagojevim ratnim drugom koji je zapravo i žrtva svirepog ubistva.

Jugoslav se spetlja sa Sonjom i ova romansa mu dodatno sužava moć rasuđivanja u burnoj situaciji. Kako se slučaj ubistva raspliće, Jugoslav otkriva čitavu riznicu mračnih tajni, intimnih i političkih izdaja u koje je upletena Blagojeva porodica i shvata njegovu ulogu u Crvenom teroru koji je zadesio ovu oblast neposredno posle oslobođenja 1944. godine. Tražeći izazovnu priču, Jugoslav je naišao na komunističko Srce tame. Misterija se razjašnjava na neobičan način – ispod naslaga politike i ideologije krije se jezgro ličnih trauma i greh LAPOTA koji vuče junake prema njihovom surovom kraju.

Biografija reditelja, autora i scenariste

Nenad Pavlović rođen je 1979. godine u Beogradu. Po završetku gimnazijskog obrazovanja 1998. godine upisuje se na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, katedra za Filmsku i TV režiju. Diplomirao je 2007. godine kratkim igranim filmom “Sektor”, u ko-produkciji FDU-a i Filmske kuće „Baš čelik‟, uz podršku Sekretarijata za kulturu – Grad Beograd.

Studentski kratki igrani filmovi, “Crni u duši” (2001) i “Otelo” (2003) učestvovali su na brojnim domaćim i inostranim festivalima kratkog/studentskog filma (npr. „Kratki metar‟, Minhen, Moskva, Prag). Diplomski film “Sektor” (2008) takođe je imao uspešnu festivalsku karijeru, kao i jednonedeljno bioskopsko prikazivanje u bioskopu „Balkan‟ u paketu sa još dva kratka filma. Pored kratkog filma, oprobao se i u raznim televizijskim i dokumentarnim formama, kao i u režiranju muzičkih spotova i reklama. SaraĎivao sa mnogim produkcijama. „Trag divljači‟ će biti njegov prvi dugometražni /debitantski film.